100 årsjubileum

 
 

Kunstneren og illustratøren Borghild Rud ville ha fylt 100 år i 2010. Jubileumsåret blir markert med en rekke utstillinger.


100 bilder - 100 år,

10/4-17/4, Nittedal Kunstforening, Utheim Grendehus

                 Nyveien 1 (v/Nittedal Stasjon)


Borghild Rud - 100 års minneutstilling

24/4 - 5/6, Galleri ORO, Torggata 10 - Elverum   

    

Borghild Rud - 100 år

Juli            Tromøya, Arendal


Borghild Rud - Retrospektivt

August      Minneutstilling

                 Åpning av Borghid Ruds sal, ved Nittedal Kirke

Kunstnerportrettet, NRK Fjernsynet


Bilder


Aktuelle linker

 

2010 Jubileumsår

"Ingen har kjærligere enn Borghild Rud skildret småkårsfolket på landet i Norge." Det skriver Gunvald Opstad i boken "Vinterland" med motiver av norske kunstnere, valgt ut av vår egen dronning Sonja.


Og det er først og fremst menneskene som opptok Borghild Rud. Med tusjpenn og blyant som sine viktigste arbeidsredskaper har hun siden hun begynte på Statens Kunstakademi, 16 år gammel, hatt en fremtredende plass som portrettkunstner og illustratør. Tegningene til Arne Garborgs "Haugtussa" plasserer henne blant det beste i norsk tegnekunst. Med blyantens vare sølvtoner skildrer hun Veslemøy med en innlevelse og følsomhet som bare en med stor kjærlighet til sin kunst kan.


I sterk kontrast til "Haugtussa" står hennes mange bilder med motiver fra vanskelige sosiale forhold. Det er ikke bare det gode liv hun vil dele med oss, men også sorg og slit som og er en naturlig del av livet.


Alf Prøysen var hennes gode venn og åndsfrende. Flere av hans bøker og nærmere ett tusen "lørdagstubber" i Arbeiderbladet har hun gitt sine illustrasjoner til. I 40 år var hun fast tegner i Arbeidermagasinet (Magasinet for alle).


Hun sa selv: "Helt fra barndommen av tegnet jeg bestandig. Det var bare det som sto i hodet på meg. Jeg husker godt lykkefølelsen jeg hadde når jeg tegnet. Det hang sammen med en grenseløs selvtillit. Den blir jo dempet etterhvert..."


Bjørn Tharaldsen

Borghild Rud, Tegninger - Grafikk

Foto: Kay Stenshjemmet

Bildene er beskyttet av Lov om opphavsrett (Åndsverksloven).